top of page
Search

Stress

Updated: Mar 11, 2019

Wist je dat wij gemaakt zijn met een natuurlijke intelligentie?


Als je een snijwond hebt in je arm, dan is ons lichaam in staat om dit te herstellen door ons immuun systeem.

Stap 1: het is belangrijk om de snijwond in je arm te erkennen. De pijn die je voelt geeft je een sein.

Stap 2: volwassenen/adolescenten: kijk er naar om te kunnen beslissen of je iets moet regelen, zoals een pleister, verbandje of een dokter.

b) kinderen: huilen en/of gaan naar hun ouders/verzorgers voor hulp.

Stap 3: kies voor jouw beste optie.

Stap 4: als je hulp nodig hebt om naar de dokter te kunnen gaan, dan vraag je om hulp (bijv. partner, moeder, vader, broer, zus, collega, vriend) of je belt 112 indien je direct hulp nodig hebt.

Stap 5: herstel, het helpt als je immuun systeem sterk is.

Stap 6: steun het immuun systeem, het helpt om gezond te eten en fysiek actief te zijn.

Stap 7: leren, het helpt om te reflecteren: hoe kon dit gebeuren? en of je ook het risico op herhaling kunt verminderen in de toekomst? Blijkt dit het geval, dan kun je dit vanaf nu toepassen en is dit niet het geval, dan is het van belang om het los te laten. a) volwassenen, reflecteer samen met je kind/adolescent.


Het herstelproces werkt hetzelfde als je te maken krijgt met een "emotionele" snijwond, waarbij je bijvoorbeeld kunt denken aan een (huwelijks)relatie die niet goed loopt.

Stap 1: het is belangrijk om de snijwond te erkennen. De pijn die je voelt geeft je een sein.

Stap 2: volwassenen/adolescenten: kijk er naar om te kunnen beslissen of je iets moet regelen, zoals het plannen van een open gesprek samen of het betrekken van een professional.

b) kinderen/adolescenten: hebben gepaste informatie nodig over de situatie en toegang tot de ouders/verzorgers om hun vragen te kunnen stellen.

Stap 3: kies voor jouw beste optie.

Stap 4: als je emotionele steun nodig hebt, dan vraag je om hulp (bijv. partner, moeder, vader, broer, zus, collega, vriend) of je betrekt een professional.

Stap 5: herstel, het helpt om je gevoelens te erkennen (met je hart).

Stap 6: steun jezelf, het helpt om te begrijpen waarom je deze gevoelens hebt (met je verstand).

Stap 7: leren, het helpt om te reflecteren: hoe kon dit gebeuren? en of je ook het risico op herhaling kunt verminderen in de toekomst? Blijkt dit het geval, dan kun je dit vanaf nu toepassen en is dit niet het geval, dan is het van belang om het los te laten. a) volwassenen, reflecteer samen met je kind/adolescent.


Maar, het erkennen van een "emotionele" snijwond is niet altijd even simpel, omdat je geen fysieke wond kunt zien en in sommige situaties je de pijn niet voelt die jou een sein hoort te geven. Dit betekent dat jij niet in staat bent om met stap 1 te beginnen. De enige optie die overblijft, is doorgaan. Vervolgens ontstaat er plotseling zonder jouw toestemming stress in je leven.


  • Als jij moeite hebt om een snijwond in je leven ter herkennen, dan kan dit komen door angst en/of onwetendheid.


Angst kan ontstaan als je ingrijpende (traumatische) levenservaringen hebt meegemaakt of op dit moment meemaakt (bijv. mishandeling, scheiding, overlijden van een dierbare, financiële problemen, werkeloosheid, ziekte etc.). Je probeert gevoelens weg te drukken en door te gaan met het leven.


Onwetendheid kan ontstaan als jij een eenzame en/of harde jeugd hebt gehad, of op dit moment ervaart. Hiermee bedoel ik dat jij veelal voor jezelf moe(s)t zorgen en misschien ook voor je ouder(s) en of broer(s) en zus(sen). Jij bent niet gewend om jouw eigen snijwond te herkennen en hebt geleerd om door te gaan met je leven.


Angst en onwetendheid kunnen je in een constante staat van stress houden, ook al probeer je te relaxen of te slapen. Hierdoor kun je je down voelen (depressief) of over-actief (racen door het leven). Daarbij is het moeilijk om in contact te blijven met de mensen van wie je houdt en als ouder, om in contact te blijven met je kind. Als je kind jouw steun en hulp nodig heeft en jij bent regelmatig niet beschikbaar, dan kan er eenzaamheid ontstaan. Je kind kan verschillende stress reacties laten zien in zijn of haar gedrag (intern en extern), met als gevolg dat de omgeving zoals school of sport, 'onwetend' teveel druk op het kind uitoefent.


Ervaar jij stress? er is een weg om hieruit te komen en daar help ik je graag bij. Meld je aan voor een gratis intake, waarbij we samen kijken naar jouw situatie. Na afloop beslis jij of je zelfstandig verder kunt of graag een vervolg afspraak wilt plannen.


- (op)nieuw contact met de mensen waar je van houdt

- (op)nieuw contact met jouw kind


63 views0 comments

Comments


bottom of page